Sochi Olympics Figure SkatingΟμαδικό

Τελικά είχα άδικο όταν προέβλεπα ότι το ομαδικό θα ήταν σούπα. Είχα την εντύπωση ότι όλες οι ομάδες θα κατεβάσουν τα τσικό για να κρατήσουν δυνάμεις οι αθλητές για τα ατομικά τους προγράμματα, αλλά διαψεύστηκα. Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι περισσότερο καλό πατινάζ είδαμε στο ομαδικό παρά στα ατομικά, τουλάχιστον από κάποιους αθλητές. Βέβαια, δεν είχαμε καμία αγωνία για τα μετάλλια, αφού εξαρχής ξέραμε τις ομάδες που είναι δυνατές σε όλα τα αγωνίσματα.

Η Ρωσία δε μπορούσε με τίποτα να χάσει το χρυσό, αρκεί να κατέβαζε στον αγώνα τους καλύτερους, πράγμα που έκανε. Ήρθε πρώτη στους άνδρες με τον Plushenkoμε 259,59 βαθμούς (91,39 στο σύντομο και 168,20 στο ελεύθερο), πρώτη στις γυναίκες με τη YuliaLipnitskayaμε 214,41 βαθμούς (72,90 στο σύντομο και 141,51 στο ελεύθερο), πρώτη στα ζευγάρια με τους VolosozharTatiana / TrankovMaximμε (83,79 στο σύντομο) και τους StolbovaKsenia / KlimovFedor (135,09 στο ελεύθερο), ενώ έχασαν την πρωτιά μόνο στον χορό στον πάγο με την κυριαρχία των αμερικανών DavisMeryl / WhiteCharlieμε 190,32 βαθμούς (75,98 στο σύντομο και 114,34 στο ελεύθερο) και των Καναδών VirtueTessa / MoirScottμε 180,54 βαθμούς (72.98 στο σύντομο και 107,56 στο ελεύθερο). Ακόμα κι εκεί όμως ήρθαν τρίτοι με τους BobrovaEkaterina/SolovievDimitri (70.27 στο σύντομο) και IlinykhElena / KatsalapovNikita (103.48 στο ελεύθερο).

Ο EvgeniPlushenkoπου τελικά πήρε μέρος μόνο στο ομαδικό, έδωσε τεταπλό τόλουπ, συνδιασμό τριπλού άξελ με διπλό τόλουπ και διπλό λουπ, συνδιασμό τριπλού λουτς με τριπλό τόλουπ, ένα τριπλό λουτς, ένα τριπλό άξελ, αλλά έκανε διπλό το σάλχο και το λουπ και διπλό άξελ.

Έτσι η Ρωσσία πήρε το χρυσό στο ομαδικό και ο Πλουσένκο ισοφάρησε το ρεκόρ του Σουηδού GillesGrafström, συμπληρώνοντας ένα ακόμη ολυμπιακό μετάλιο στη συλλογή του (χρυστό στο ομαδικό του 2014, χρυσό το 2006, ασημένιο το 2002, ασημένιο που θα έπρεπε να είναι χρυσό το 2010).

Δεύτεροι στο ομαδικό οι Καναδοί με τον χορό στον πάγο να κάνει όλη τη δουλειά, τον KevinReynoldsνα έρχεται δεύτερος στο ελεύθερο πρόγραμμα (με τρία τετραπλά), τους DuhamelMeagan/RadfordEricκαι MooreTowersK / Moscovitchνα έρχονται δεύτεροι στο σύντομο και ελεύθερο ζευγαριών και την KaetlynOsmond που ήρθε πέμπτη στο ελεύθερο. Ο PatrickChanήταν απογοήτευση στο σύντομο πρόγραμμα και ήρθε τρίτος παρά την αβανταδόρικη βαθμολογία (89,71).

Τρίτοι οι αμερικανοί, κι αυτοί βασισμένοι στο χορό στον πάγο με τους MerylDavis/CharlieWhite σε ένα απίθανο πρόγραμμα, τη GracieGold δεύτερη στο ελεύθερο και τον JasonBrownτέταρτο στο ελεύθερο ανδρών. Ο JeremyAbbottσε πολύ κακή μέρα ήθρε 7ος στο σύντομο πρόγραμμα ανδρών.

Την τέταρτη θέση πήρε η Ιταλία με την CarolinaKostnerκαι τη ValentinaMarcheiνα παίρνουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση στο σύντομο και ελεύθερο γυναικών αντίστοιχα, τους BertonStefania / Hotarekondrejνα παίρνουν την τέταρτη θέση στο σύντομο και ελεύθερο ζευγαριών.

Πέμπτη θέση για την Ιαπωνία με πρώτο τον HanyuYuzuruστο σύντομο ανδρών, τρίτο τον MachidaTatsukiστο ελεύθερο ανδρών και τρίτη τη MaoAsadaστο σύντομο γυναικών .

menΆνδρες

Πρέπει να σας πώ ότι παρακολουθώ καλλιτεχνικό πατινάζ εδώ και 30 χρόνια. Tέτοια σούπα σαν τον φετεινό τελικό ανδρών δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί. Το συγκρίνω μόνο με κάτι τελικούς γυναικών, την περίοδο που βλέπαμε μόνο θεαματικές βουτιές ακόμα και από τα μετάλλια.

Η απουσία του Πλουσένκο που αποσύρθηκε (ένιωσε πόνο στα δύο άλματα στην προθέρμανση λίγο πριν από το σύντομο πρόγραμμα, μια μαχαιριά στην πλάτη μετά το πρώτο άλμα και, μετά το δεύτερο άλμα, δεν ένιωθε το δεξί του πόδι) αντί να δώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο αγώνισμα, αφού λογικά η υπόθεση πόντιουμ άνοιγε για πολλούς, λειτούργησε αντίθετα. Ίσως οι αθλητές τρακαρίστηκαν και μόνο στην ιδέα ότι όντως μπορούσαν να πάρουν ένα μετάλλιο και έτσι είδαμε έναν τελικό που θέλουμε να ξεχάσουμε γρήγορα. Το ίδιο φαντάζομαι ότι θέλουν και οι αθλητές, ακόμα κι αυτοί που πήραν τελικά τα μετάλλια.

Oνεαρός Ιάπωνας YuzuruHanyu, που ήρθε πρώτος, έσπασε το φράγμα των 100 πόντων με ένα πολύ καλό σύντομο πρόγραμμα (πήρε 101.45) αλλά τα έκανε θάλασσα στο ελεύθερο πρόγραμμα (ένα τετραπλό τόλουπ, 2 τριπλά άξελ και ακόμα πέμντε τριπλά άλματα, αλλά με πτώση στο τετραπλό σάλχο και τριπλό φλιπ). Πήρε σύνολο 280,09 αλλά έδειξε ότι θέλει πολύ δουλειά ακόμα.

Ο PatrickChan, που υποτίθεται ότι έπρεπε να αρπάξει τη μοναδική αυτή ευκαιρία να περάσει μπροστά, έδωσε μεν το συνδιασμό τετραπλού τριπλού τόλουπ αλλά το δεύτερο τετραπλό όπως και το τριπλό άξελ ήταν απογοητευτικά. Παρά την αβάντα στη βαθμολογία δεν κατάφερε να περάσει μπροστά και έμεινε στη δεύτερη θέση με σύνολο 275,62.

Στο σύντομο πρόγραμμα, είχε κι εκεί πρόβλημα με το τριπλό άξελ αλλά το καλύτερο εκείνου του αγώνα ήταν το εμφανές ρέψιμο του αθλητή στο kiss & cryλίγο μετά την (ως συνήθως) γεναιόδωρη βαθμολογία των κριτών. Όχι ότι έχει και μεγάλη διαφορά από όταν ανοίγει το στόμα του για να μιλήσει. Από την πρώτη μέρα που πήγε στο Σότσι άρχισε να μιλάει για τον Πλουσένκο, για το αν τον θεωρεί ικανό για μετάλλιο (είπε πως δεν τον θεωρεί διεκδηκιτή του τίτλου και πως απλώς η συμμετοχή του Πλουσένκο θα του αποσπάσει την προσοχή) και ένα σωρό άλλα κουτσομπολιά. ¨Οταν έφαγε τα μούτρα του στο σύντομο του ομαδικού, οι κακές γλώσσες είπαν ότι όντως του απέσπασε την προσοχή ο Πλουσένκο…

Ο DenisTen, από το Καζακστάν, έδωσε το πιο καθαρό πρόγραμμα από όλους και ήρθε τρίτος με 255,10 αλλά και εκείνος δε μπορούμε να πούμε πως άξιζε να ανέβει στο πόντιουμ. Τετραπλό τόλουπ, συνδιασμό τριπλού άξελ με τριπλό τόλουπ, τριπλό άξελ, συνδιασμό τριπλού φλιπ με μονό λουτς και τριπλό σάλχο, συνδιασμό τριπλού λουτς με διπλό τόλουπ και άλλα 2 τριπλά άλματα, όλα καθαρά και αρκετά για να τον ανεβάσουν από την ένατη στην  τρίτη θέση.

Τέταρτος ο Ισπανός JavierFernandez(τρίτος μετά το σύντομο) με 253.92, αλλά πιστεύουμε πως άξιζε κάτι παραπάνω, πέμπτος ο Ιάπωνας TatsukieMachidaμε 253,42 και έκτος ο Ιάπωνας DaisukeTakahashiμε 250,67. Ο Γάλλος BrianJoubertξεπέρασε τον κακό του εαυτό και δεν είχε πτώση, πήρε την 13η θέση, αν και νιώθω πως αδικήθηκε κάπως στη βαθμολογία. Έχει δηλώσει πως αυτή είναι η τελευταία του σεζόν και δεν θα ξαναγωνιστεί.

Το μόνο καλό που κρατάω από τον τελικό των ανδρών, είναι η πρόοδος του MishaGe από το Ουζμπεκιστάν και οι υποκλίσεις όλων των Ιαπωνων αθλητών στην κάμερα, στους κριτές και στον κόσμο. Το λάτρεψα.

Medal Ceremony - Winter Olympics Day 14Γυναίκες

Όσο σούπα ήταν ο τελικός ανδρών τόσο συναρπαστικός ήταν ο τελικός γυναικών.

Το ανεβασμένο επίπεδο, το νέο αίμα, οι παλιές καλές αθλήτριες, ακόμα και η ίντριγκα των κριτών, όλα συνέβαλαν στο να αποκτήσει τεράστιο ενδιαφέρον και αγωνία. Νομίζω ότι δεν έχουμε ξαναδεί τόσο αγωνιώδη τελικό στην κατηγορία γυναικών.

Το μπουρλώτο στον αγώνα το έβαλε η Ιαπωνέζα MaoAsada, η οποία, έχοντας τη 16η θέση στο σύντομο με την απογοητευτική της εμφάνιση, ήρθε στο ελεύθερο και προσγείωσε επιτέλους το τριπλό άξελ και ακόμα 8 τριπλά άλματα παίρνοντας (μόνο) 142,71 και ανεβάζοντας τον πήχη για όλες τις υπόλοιπες.

Από εκείνη την αθλήτρια και μετά έπρεπε να παρακολουθείς με κομμένη την ανάσα και στην τελευταία εξάδα με κομμένο και το άνοιγμα/κλείσιμο των ματιών.

Το χρυστό μετάλιο πήρε η Ρωσίδα, αλλά όχι αυτή που περιμέναμε. Ούτε και με τον τρόπο που περιμέναμε.

Ενώ όλοι είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας και την προσοχή μας στη 15χρονη YuliaLipnitskaya, η άλλη Ρωσίδα AdelinaSotnikovaβάλθηκε να μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Εμφανώς καλύτερη από κάθε άλλη φορά που έχει αγωνιστεί, έδωσε ένα φανταστικό πρόγραμμα με ταχύτητα, ένταση και συναίσθημα, συνδιασμό των οποίων έχουμε χρόνια να δούμε στο γυναικείο πατινάζ, και άρπαξε το χρυσό μετάλιο, με μια βοήθεια από το πάνελ των κριτών,  μεταπηδώντας από τη δεύτερη στην πρώτη θέση με επτά τριπλά άλματα, τα δύο σε συνδιασμό (τριπλό λουτς με τριπλό τόλουπ) και ένα διπλό άξελ και σύνολο 224,59.

Ασημένιο μετάλλιο για την Κορεάτισα YunaKimμε έξι τριπλά άλματα, τα δύο σε συνδιασμό (τριπλό λουτς με τριπλό τόλουπ) και σύνολο 219.11.

Τρίτη η Ιταλίδα CarolinaKostner, με αυτό το Boleroπου μου κάθεται στο λαιμό, με επτά τριπλά άλματα και σύνολο 216,73.

Τέταρτη η αμερικανίδα GracieGold, που έπεσε στο τριπλό φλιπ, αλλά παρόλα αυτά μου άρεσε περισσότερο από την Ιταλίδα με σύνολο 205,53, πέμπτη η Ρωσίδα JuliaLipnitskaia, που μας απογοήτευσε με μια πτώση και άλλο ένα χαμένο άλμα με σύνολο 200,57 και έκτη η MaoAsada, που ανέβηκε από τη 16η θέση με ένα φανταστικό ελεύθερο πρόγραμμα που περιελάμβανε και τριπλό άξελ ωραία προσγειωμένο, με σύνολο 198.22.

Για την Lipnitskaiaδεν απογοητεύομαι, το αντίθετο μάλιστα. Περιμένω πολλά να δω σε επόμενους αγώνες και ίσως αυτή η πτώση να της έκανε και καλό ψυχολογικά. Το μέλλον θα δείξει.

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η βαθμολογία της YunaKim και της AdelinaSotnikova.

Υπήρξαν πολλοί που μίλησαν για κλοπή του χρυσού και μάλιστα υπάρχουν δύο petitionστα οποία υπογράφουν κατά ριπάς φίλαθλοι, ένα που ζητά την επανεξέταση της βαθμολογίας και ένα που ζητά την άρση της ανωνυμίας των κριτών ώστε να αποφεύγουμε στο μέλλον παρόμοιες αδικίες. Το ISU αναγκάστηκε να μπλοκάρει τα comments και να βγάλει ανακοινώσεις, στις οποίες τα υβριστικά σχόλια και ο εκδικητικός τόνος (θα δείτε τι θα πάθετε όταν έρθετε στην Κορέα) συνεχίστηκαν.

Συμφωνώ απόλυτα και με τα δύο petition, καλό είναι να επανεξετάζονται πιο προσεκτικά οι βαθμολογίες, καθώς φαίνεται ότι είναι ο μόνος τρόπος να συμορφωθούν οι κριτές. Αν γίνουν 2-3 επανεξετάσεις και το αποτέλεσμα είναι εναντίον τους, τότε την επόμενη φορά που θα θέλουν να αβαντάρουν ή να καταστρέψουν έναν αθλητή θα έχουν να σκεφτούν και το πόσο ρόμπα θα γίνουν με την επανεξέταση.

Συμφωνώ και με την άρση ανωνυμίας για τον ίδιο λόγο, αν και δε συμφωνώ απόλυτα με την κλοπή του χρυσού.

Δεν είμαι κριτής, ούτε έχω τεχνικές γνώσεις, επίσης είμαι πολύ υποκειμενική στο θέμα καλλιτεχνική ποιότητα υπέρ των Ρώσων ΠΑΝΤΑ, αλλά σίγουρα η βαθμολογία της Sotnikovaήταν τσιμπημένη στα GOEκαι σίγουρα η βαθμολογία της Kimστο ελεύθερο πρόγραμμα στα GOEήταν χαμηλή. Παρόλα αυτά νομίζω πως το καλύτερο σενάριο που θα μπορούσε να έχει συμβεί για την Kimθα ήταν να έχει χάσει το χρυσό με πολύ πολύ μικρή διαφορά. Κι αν όντως γίνει επανεξέταση, πιστεύω πως αυτό θα είναι το αποτέλεσμα. Η διαφορά των 5 βαθμών είναι σκάνδαλο!

Οι αθλήτριες έρχονται με πολύ μικρή διαφορά από το σύντομο πρόγραμμα το οποίο σε γενικές γραμμές το λες δίκαιο όσον αφορά στη βαθμολογία (YunaKim 74.92 – Sotnikova74.64) και η Sotnikovaπαρουσιάζει στο ελεύθερο :

συνδιασμό διπλού άξελ με τριπλό τόλουπ αντί για το τριπλό σάλχο με διπλό τόλουπ της Kim, και μάλιστα προς το τέλος του προγράμματος,

δυσκολότερους, καλύτερους και γρηγορότερους βηματισμούς,

καλύτερα, γρηγορότερα και δυσκολότερα σπιν με αλλαγή θέσεως

Έτσι έχουμε να συγκρίνουμε δύο προγράμματα που είναι κατά τη γνώμη μου σχεδόν ισάξια.

Της Sotnikovaείναι πιο δύσκολο, πιο γρήγορο, με ένταση που σε έκανε να κλαις και να χειροκροτείς στο τέλος του προγράμματος αλλά και με λάθος στον τριπλό συνδυασμό (με κάποιους κριτές να δίνουν μόνο -1 αντί για -2 το οποίο είναι απαράδεκτο).

Της Kim πιο εύκολο πρόγραμμα αλλά να κυλάει σαν ποιήμα, να σε κάνει να ξεχνάς το όνομά σου, ποιός είσαι, από πού έρχεσαι και πού πας, και πως ίσως είσαι κοντά στο να ανακαλύψεις το νόημα της ζωής αλλά δε σε ενδιαφέρει και τόσο γιατί το μόνο που θες είναι να μην τελειώσει αυτό το υπέροχο πράγμα που γίνεται αυτή τη στιγμή επάνω στον πάγο. Ένα τέλειο πρόγραμμα χωρίς λάθη (παρόλα αυτά υπήρξαν κριτές που έβαλε μόνο 1 στο τέλειο φλιπ).

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, υπήρχε ένας ουκρανός κριτής ο οποίος ήταν ένα χρόνο εκτός επειδή τον είχαν ηχογραφήσει να προσπαθεί να «στήσει» το χορό στον πάγο στους ολυμπιακούς του Naganoτο 1998 και στο technicalpanelήταν ο πρόεδρος του RussianSkatingFederation.

Αν αυτά ισχύουν, έχω την εξής απορία :

Γιατί συζητάμε εκ των υστέρων για το πάνελ των κριτών και όχι πριν;

Γιατί ο πρόεδρος μιας εθνικής ομοσπονδίας να επιτρέπεται να είναι κριτής;

Γιατί κάποιος που πήγε να στήσει αγώνα υπάρχει στη λίστα των κριτών προς κλήρωση;

Και γιατί να τιμωρηθεί με αποχή για ένα χρόνο και όχι για πάντα;

Μήπως δεν υπάρχουν τόσοι που κάνουν ουρά και περιμένουν πώς και πώς να γίνουν κριτές;

Επίσης, είναι απορίας άξιον πως το μεγαλύτερο μέρος των διαμαρτυριών, το petitionκαι τα περισσότερα comments, δεν έρχονται από την Κορέα αλλά από τον Καναδά, που δεν έβλεπε το πόντιουμ των γυναικών ούτε με κυάλια. Και απορίας άξιον πώς στο petitionπου μας καλούν οι Καναδοί να υπογράψουμε περί ανωνυμίας των κριτών, αναφέρεται με συγκίνηση ότι η κίνηση αυτή γίνεται για να μην επαναληφθεί η αδικία στα ζευγάρια στους ολυμπιακούς του SaltLakeCity (2002) αλλά δε γίνεται καμιά αναφορά στο Βανκούβερ (2010) και στην κλοπή του χρυσού από τον Plushenko, που στο κάτω κάτω είναι και πιο πρόσφατη.

Σίγουρα υπήρξε αδικία αλλά έχει διογκωθεί κάπως και νομίζω ότι από την μεριά των Καναδών πρόκειται για εκδίκηση (διαμαρτυρηθήκατε εσείς στο Βανκούβερ και σας το ανταποδίδουμε στο Σότσι). Οι Κορεάτες ήδη έχουν αρχίσει τις απειλές και μιλάμε πλέον για μια αλυσίδα που δεν πρόκειται να σπάσει ποτέ.

Και τελικά, ακόμα δεν έχω καταλάβει για ποιό λόγο αφήσαμε το παλιό υποκειμενικό σύστημα βαθμολόγησης για να έχουμε ένα επίσης υποκειμενικό σύστημα βαθμολόγισης στο οποίο οι κριτές, ανάλογα με την έδρα ή με δεν ξέρω ποιό άλλο κριτήριο μπορούν να παίρνουν και να δίνουν μετάλλια κατά βούληση. Τουλάχιστον το παλιό σύστημα έδινε και λίγο σημασία στο χορό, αν θέλω να δω άλματα μόνο πάω σε άλλο άθλημα.

Από τη μεριά μου θεωρώ πάντα το καλλιτεχνικό πρόγραμμα καλύτερο από το αθλητικό πρόγραμμα, παρόλα αυτά ομολογώ ότι η Sotnikovaμε κέρδισε με το ελεύθερο πρόγραμμά της, με συγκίνησε, με έκανε να παρακολουθώ με ένταση και να χαρώ περισσότερο.

Η Kimμε έκανε να ταξιδέψω, να ξεχάσω ότι κάθομαι στον καναπέ του σαλονιού μου και με έκανε να νιώσω πως βρίσκομαι πάνω σε ένα συννεφάκι αγκαλιά με ό,τι αγαπώ πιο πολύ στον κόσμο (μια οικογενειακή συσκευασία μερέντα εκτός ψυγείου).

Μακάρι να έχουμε δύο τέτοια προγράμματα να βλέπουμε κάθε φορά στο αγώνισμα των γυναικών και στην τελική ας δίνουμε δύο χρυσά και στις δύο αθλήτριες που μας δίνουν τέτοια χαρά.

Εκτός από αυτή τη μαγεία όμως, θα μου μείνει αξέχαστη και η αντίδραση της YunaKim, που όχι απλά δεν ξεκατινιάστηκε αλλά και κράτησε μια αξιοπρεπή και ψύχραιμη στάση στις δηλώσεις της μετά τον αγώνα. Γι αυτό και μόνο θα της έδινα το χρυσό μετάλιο.

Ένας καλός τρόπος για να δεις αν αδικήθηκε κάποιος, είναι να αντιστρέψεις το αποτέλεσμα και να σκεφτείς τι θα γινόταν αν…

Αν έπαιρνε ο Πλουσένκο το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Βανκούβερ θα υπήρχαν διαμαρτυρίες; Δε νομίζω.

Αν έπαιρνε η Κιμ το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Σότσι, θα υπήρχαν διαμαρτυρίες; Νομίζω πως ναι, τουλάχιστον για την τεχνική βαθμολογία.

pairsΖευγάρια

Τελικά μας έγινε το χατήρι. Παρακαλούσαμε και προσευχόμαστε για ένα χρυσό μετάλλιο για το ρωσικο ζευγάρι και όντως έτσι έγινε. Θέλω να ζητήσω συγνώμη από όλους τους φίλους που τρελαίνονται για τους Γερμανούς, η αλήθεια είναι πως μου αρέσουν πολύ κι εμένα.

Αλλά, ήρθε η ώρα να το ομολογήσω και δημοσίως. Θαυμάζω τους Ρώσους καλλιτέχνες, νιώθω πως έχουν μέσα τους τη μουσική, το χορό και το αποτέλεσμα που βγαίνει είναι αυθόρμητο, έμφυτο, πηγαίο, δεν ξέρω πώς αλλιώς να το περιγράψω.

Για μένα η TatianaVolosozharκαι MaximTrankovείναι ένα από τα καλύτερα ζευγάρια που έχουν περάσει από την κατηγορία των ζευγαριών και ο μόνος τρόπος να χάσουν (ακόμα κι από τους υπέροχους Γερμανούς) είναι να το θέλει η μοίρα. Και η χαρά μου είναι διπλή γιατί πίστευα στις δυνάμεις της TatianaVolosozharαπό τότε που αγωνιζόταν με τον Morozovγια την Ουκρανία. Πίστευα ότι την αδικούσε η θέση της δίπλα του και ότι με τον κατάλληλο παρτενέρ θα έκανε θαύματα. Κι ο Trankovόμως βρήκε την τέλεια παρτενέρ, με την Tatianaταιριάζουν τόσο πολύ που θέλω να τους παντρέψω !

Στο αγωνιστικό μέρος, παράλληλα τριπλά τόλουπ σε συνδυασμό με διπλά τόλουπ, παράλληλα τριπλά σάλχο, τριπλό τουίστ, πεταχτό τριπλό λουπ και πεταχτό τριπλό σάλχο και τα καλύτερα και ψηλότερα τριπλά τουίστ σε ένα τέλειο σύντομο και ένα σχεδόν τέλειο ελεύθερο πρόγραμμα (η Volosozharάγγιξε τον πάγο με το χέρι στο πεταχτό τριπλό λουπ) τους έφεραν το μετάλλιο με 236,86.

Μπορεί να σας φαίνεται μεγάλη η διαφορά των 18 βαθμών από τους δεύτερους αλλά πραγματικά, όχι μόνο την αξίζουν, αλλά θα έλεγα πως άξιζαν και μεγαλύτερη. Το πρόγραμμά τους ήταν γεμάτο ένταση και ομορφιά, σχεδόν έκλαιγα όταν τους έβλεπα, αφήστε που είμαι σίγουρη πως πολλοί από τους αυτόπτεις μάρτυρες θα νόμισαν ότι είδαν τον Ιησού τον ίδιο.

Δεύτεροι οι Ρώσοι KseniaStolbova / FedorKlimovμε 218,68 που επωφελήθηκαν από το λάθος των Γερμανών και σκαρφάλωσαν στη δεύτερη θέση του πόντιουμ (από την τρίτη του σύντομου) με τριπλό τουίστ, πεταχτό τριπλό σάλχο και πεταχτό τριπλό φλιπ, συνδυασμό τριπλού τόλουπ με διπλό τόλουπ και διπλό τόλουπ και παράλληλα διπλά άξελ.

Οι Γερμανοί Savchenko/Szolkowy, έχασαν τη δεύτερη θέση του σύντομου και ήρθαν τελικά τρίτοι με 215,78, με πεταχτό τριπλό φλιπ, παράλληλα διπλά άξελ, και τριπλό τουίστ αλλά είχαν δύο πτώσεις (του Szolkowyστο τριπλό τόλουπ και της Savchenkoστο πεταχτό τριπλό άξελ προς το τέλος του προγράμματος.

Τέταρτοι οι Κινέζοι QingPang/JianTongμε 209.88, πέμπτοι οι Καναδοί KirstenMooreTowers/DylanMoscovitch  με 202.10 και έκτοι οι Ρώσοι VeraBazarova / YuriLarionovμε 199,60.

Οι Κινέζοι pengCheng / HaoZhangέδωσαν τετραπλό τουίστ αλλά το υπόλοιπο πρόγραμμά τους ήταν δράμα και ήρθαν όγδοι με σύνολο 195,72.

icedanceΧορός στον πάγο

Xωρίς μεγάλες εκπλήξεις κύλησε το αγώνισμα του χορού στον πάγο. Σχεδόν όλοι ξέρανε ότι πρώτοι θα είναι οι Αμερικανοι και δεύτεροι οι Καναδοί. Εγώ, για να πω την αλήθεια, πάλι ήμουν υπέρμαχος των Καναδών και πιστεύω ότι ήταν καλύτεροι. Οι αμερικανοι μπορεί να έχουν κάτι το αυτοκρατορικά μεγαλοπρεπές στο χορό τους αλλά οι Καναδοί βγάζουν περισσότερο συναίσθημα και κάνουν την τρίχα μας να σηκώνεται.

Πρώτοι λοιπόν τόσο στο σύντομο (78,89) όσο και στο ελεύθερο πρόγραμμα (116,63) οι Αμερικανοι MerylDavis / CharlieWhiteμε σύνολο 195,52.

Δεύτεροι στο σύντομο (76,33) και στο ελεύθερο (114,66) οι Καναδοί TessaVirtue/ ScottMoir.

Εκεί όμως που πήρε φωτιά ο πάγος ήταν για τη διεκδίκηση της τρίτης θέσης.

Το ζευγάρι από τη Ρωσσία ElenaIlinykh / NikitaKatsalapovπήραν κάτι παραπάνω λόγω «έδρας» (183.48) και σχεδόν έκλεψαν το μετάλλιο από τους Γάλους NathaliePechalat / FabianBourzatπου πήραν 177,22 και έμειναν στην τέταρτη θέση και δήλωσαν ότι δεν θα ξαναγωνιστούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα των Ρώσσων στο ελεύθερο πήρε 110,44 ενώ το ίδιο πρόγραμμα στο ομαδικό είχε πάρει 103,48, δηλαδή μέσα σε μια εβδομάδα οι Ρώσσοι καλυτέρεψαν το ίδιο πρόγραμμα κατά 7 βαθμούς ή απλά πριμοδοτήθηκαν παραπάνω για να πάρει η Ρωσία το μετάλιο και να χαρούν οι θεατές… τα συμπεράσματα δικά σας.

Η NathaliePechalatέγραψε την επόμενη μέρα στο facebook «Ο Φαμπιάν κι εγώ είπαμε στους δημοσιογράφους ότι δε θεωρούμε πως πήραμε αρκετά σε σχέση με όσα δώσαμε στο πατινάζ… Αυτό είναι λάθος, μπορεί να μην πήραμε κανένα μετάλιο ή αρκετούς βαθμούς, αλλά έχουμε νιώσει συναισθήματα, ευτυχία, δάκρυα και χαμόγελα και μας έχετε τιμήσει με την αγάπη σας. Σας ευχαριστούμε πολύ! Εσείς είσαστε οι κριτές μας και σε σας υποκλινόμαστε.».

Κι εμείς από την άλλη δε θα ξεχάσουμε ποτέ τον υπέροχο μικρό πρίγκηπα και το τριαντάφυλλό του (“LePetitPrinceetSaRose”).

Πέμπτοι οι Ρώσοι EkaterinaBobrova / DimitriSolovievμε 172,92 και έκτοι οι Ιταλοί AnnaCappellini / LucaLanotte με 169,50.

galaΓκαλά

Γκαλά χωρίς Πλουσένκο και Ζουμπέρ γίνεται;

Χασμουριόμουν σε όλη τη διάρκεια πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, απόλαυσα Lipnitskaia και απογοητεύτηκα με το κλείσιμο του Chan. Ένα γκαλά που θα το ξεχάσω γρήγορα.

.

.

 

dtTV

Το Ολυμπιακό χρυσό μετάλιο χειρότερης μετάδοσης κατέκτησε με ευκολία η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση, κάνοντας περήφανους τους κατοίκους της χώρας που γέννησε τους ολυμπιακούς αγώνες αλλά δεν κατάφερε ποτέ να τους καλύψει αξιοπρεπώς τηλεοπτικά.

Όλοι θα βλέπαμε τα ρώσικα κανάλια και το BBCμέσω ίντερνετ, αν δεν ήταν η περιγραφή του Αλέξη Κωστάλα, την οποία κάθε φορά περιμένουμε σα νερό στην έρημο.

Μερικά από τα εγκλήματα της ΔΤ και της ΔΤ HD : Στο σύντομο ζευγαριών έδειξαν ολόκληρο τον αγώνα εκτός από το ζευγάρι που ήρθε πρώτο, στο σύντομο των ανδρών δεν έδειξαν το τελευταίο γκρουπ (στο οποίο συνήθως αγωνίζονται οι καλύτεροι). Στον τελικό γυναικών, στη ζωντανή μετάδοση δεν έδειξαν τη MaoAsada, κάποια μέρα διέκοψαν τη ζωντανή μετάδοση για να μας μεταδώσουν συζήτηση για το μπάσκετ (ούτε καν ζωντανό ή μαγνητοσκοπημένο αγώνα, μόνο συζήτηση) και γενικώς έπρεπε να περιμένεις μετά τα μεσάνυχτα για να ξαναδείς ολόκληρους τους αγώνες σαν άνθρωπος.

Και τελικά ο τελικός των γυναικών αγνοείται… Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του μισού τελικού, είπαν ότι θα δείξουν ολόκληρο τον τελικό μετά τα μεσάνυχτα, αλλά όσοι ξενυχτήσαμε για να τον δούμε, είδαμε τελικά άλλη μια συζήτηση για το μπάσκετ.

Eπόμενες διοργανώσεις :

24-30 Μαρτίου 2014 – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – Τόκυο / Σαϊτάμα, Ιαπωνία

26 Ιανουαρίου – 01 Φεβρουαρίου 2015 – Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα – Στοκχόλμη, Σουηδία

09-15 Φεβρουαρίου 2015 – Πρωτάθλημα Τεσσάρων Ηπείρων – Σεούλ, Νότια Κορέα

23-29 Μαρτίου 2015 – Παγκόσμιο πρωτάθλημα – Σαγκάη, Κίνα

Facebook groups :

Figure Skating http://www.facebook.com/pages/Figure-Skating/23380338296?sid=2b78f138a5bde1eda107c3c4078c5dee&ref=s

Ice Dancers (Figure Skating) http://www.facebook.com/group.php?gid=5897317510

Ice Skating Rocks! http://www.facebook.com/group.php?gid=2208208973

Evgeni Plushenko http://www.facebook.com/group.php?gid=8760391150

Stephane Lambiel http://www.facebook.com/pages/Stephane-Lambiel/10041338212?sid=7f8021e9063c75197452f011e70ffb08&ref=s

Sarah Meier http://www.facebook.com/group.php?gid=2242261251

Figure Skating Lovers – Greece http://www.facebook.com/group.php?gid=58025618342

Παγοδρόμιο στην Ελλάδα http://www.facebook.com/group.php?gid=14817915242

Αγαπάμε Αλέξη Κωστάλα http://www.facebook.com/group.php?gid=38907129737

Advertisements